lördag, mars 15, 2014

Ostpaj med sparris


Dagens middag kan man säga var ost. Galet gott med ost ju. Idag hade jag fem olika ekologiska ostar i pajen och 2 olika ekologiska ostar till salladen. Mumsimumsi! Och min pajdeg blev galet bra.

Receptet på lchf-pajdeg (till en 26 cm i diameter springform)
4 dl mandelmjöl
1 msk chiafrön
1 msk sesamfrön
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg

Fyllning
Torkade tomater
6-7 dl ost (Vesterhavsost, Gräddost, Appenzeller, Prästost, Parmesan)
4 ägg
3 dl grädde
nypa cayennepeppar
havssalt
vitpeppar

Gör såhär:
1. Börja med att torka tomaterna. Skär upp tomater i lagom tjocka skivor och skär körsbärstomaterna i halvor och lägg de med snittytan uppåt. Strö över flingsalt, yttepytte med strösocker och rikligt med olivolja. Lägg in i ugnen i 100 grader och låt de vara kvar där ca 2-3 timmar tills det mesta vattnet dunstat bort från tomaterna och de ser lite härligt skrumpna ut.

2. Gör pajdegen. Blanda ihop mandelmjöl, havssalt, chiafrön och sesamfrön. Blanda i smör och vatten hastigt till en smulig blandning. Tryck ihop till en degboll med handen och tryck ut degen i springformen. Ställ in i kylen minst 30 minuter.

3. Sätt på ugnen på 200 grader.

4. Förgrädda pajdegen ca 10 minuter längst ned i ugnen. Pajdegen ska vara torr och inte degig längre.

5. Rör under tiden ihop fyllningen. Riv osten. Vispa ihop ägg och grädde och blanda i den rivna osten. Och smaksätt med 1 tsk salt, några drag vitpeppar och en nypa cayenne.

6. Häll i smeten i pajformen. Lägg de torkade tomaterna och körsbärstomaterna överst i nån snygg formation.

7. Grädda längst ned i ugnen i ca 35 minuter eller tills smeten stannat. Jag brukar vicka lite på formen för att kolla att den är klar.

8. Ta ut pajen från ugnen och låt vila ca 15 minuter.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Gott med paj! :)
Hur gjorde du pajdegen?
Ha en toppen dag!
Kram kram
//Lana

Trillian sa...

Tack gumman =)

Nu har jag uppdaterat mitt inlägg med receptet. Ibland lite lat för att göra det på en gång. Men kände att jag ville börja skicka över bilderna till bloggen också och inte bara hänga på Instagram =)

Kram