onsdag, juni 15, 2011

Saltå Kvarns Panzanella med salmalax och rysk yoghurt



Uppdrag 2 i Saltå Kvarns smakråd var att utvärdera följande produkter från Saltå Kvarn:

Olivolja Classico


Vit Balsamvinäger


Vita bönor små torra


Pumpakärnor


Vi fick med ett recept på Panzanella. Enkelt sammanfattat, en brödsallad med grönsaker och bönor. Jag gjorde helt enlig receptet för att jag tyckte hela receptet lät fantastiskt gott. Eftersom jag själv inte äter så mycket kolhydrater så undvek jag själv att äta av brödet mer än att jag smakade på det. Däremot undviker jag inte bra kolhydrater som bönor, så därför åt jag glatt av dem. Och att baka bönorna i ugnen som man skulle göra här var fantastiskt gott. Detta sätt att baka bönor kommer jag definitivt testa på övriga bönsorter också. Inte ens i närheten av burkbönor. Detta var Mums!

Panzanella
Ingredienser för 6 portioner:
200 gram Vita små torkade bönor
6 klyftor Vitlök
1/2 kruka timjan
3 st lagerblad
Zest från 1 citron
10 st hela svartpepparkorn
1 dl olivolja
500 g coctailtomater (eller små tomater)
1 tsk socker
1 bunt bladpersilja
1 tsk balsamvinäger
400 g dagsgammalt vitt surdegsbröd
75 g pumpakärnor
150 g färsk spenat
150 g svarta oliver
100 g parmesanost
1 st röd lök
salt
svartpeppar
olivolja

Gör såhär:
1. Blötlägg bönorna i kallt vatten i 12 h.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Lägg tomaterna i en ugnsform. Ringla över olivolja, salt, peppar och socker. Sätt in i ugnen.
4. Sila av vattnet från bönorna och lägg i en ugnsform. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal, svartpeppar och olivolja. Slå över vatten.
5. Lägg på ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie som lock och baka i ugnen tills bönorna är klara, ca 2 h. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.
6. När bönorna är klara, tag även ut tomaterna.
7. Låt bönorna svalna något och sila sedan bort buljongen.
8. Plocka bort örterna och pepparn men behåll vitlöken och mosa sönder den och blanda i bönorna.
9. Bryt brödet i grova bitar och stek i rejält med olivolja. Salta.
10. Rosta pumpakärnorna i samma panna.
11. Skär rödlöken i ringar och hyvla parmesan.
12. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger.
13. Servera Panzanellan med en bit fisk eller kött. Jag valde en bit salmalax och rysk yoghurt utblandat med 1 vitlöksklyfta, 0,5 tsk balsamvinäger och 0,5 tsk olivolja.


Här kommer allt igen i bildformat:

1. Blötlägg bönorna i kallt vatten i 12 h.
2. Sätt ugnen på 150 grader.


3. Lägg tomaterna i en ugnsform. Ringla över olivolja, salt, peppar och socker. Sätt in i ugnen.


4. Sila av vattnet från bönorna och lägg i en ugnsform. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal, svartpeppar och olivolja. Slå över vatten.
5. Lägg på ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie som lock och baka i ugnen tills bönorna är klara, ca 2 h. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.




6. När bönorna är klara, tag även ut tomaterna.
7. Låt bönorna svala något och sila sedan bort buljongen.
8. Plocka bort örterna och pepparn men behåll vitlöken och mosa sönder den i bönorna.


9. Bryt brödet i grova bitar och stek i rejält med olivolja. Salta.




10. Rosta pumpakärnorna i samma panna.


11. Skär rödlöken i ringar och hyvla parmesan.
12. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger.


13. Servera Panzanellan med en bit fisk eller kött. Jag valde en bit salmalax och rysk yoghurt utblandat med 1 vitlöksklyfta, 0,5 tsk balsamvinäger och 0,5 tsk olivolja. Men jag är helt övertygad om att man skulle kunna äta den här smakrika salladen som ensamrätt. En ny favorit är härmed äntrad till vår familj.

Det var mycket smaker och allt var verkligen tokgott.
J gav den betyget 8,5 av 10. Jag ger den 9 av 10.




Nästa gång när jag gör det här receptet så kommer jag ändra på följande:

- Jag kommer minska på mängden pumpakärnor och ha dem vid sidan om istället, så får var och en ta den mängd man själv vill ha. De var i alla fall tokgoda så ta inte bort dem helt.

- Jag kommer ta ut tomaterna från ugnen 1 timme tidigare. De hann bli lite för mosiga, även om de smakade gudomligt gott ändå.

- Sen ska jag anpassa den efter antalet matgäster, igår åt bara jag och J och jag gjorde en sallad för 6 personer. SMART brud! Så nu kan vi äta Panzanella i 3 dgr.

1 kommentar:

C. Tvillingmamma sa...

Toppen att du skrev hela receptet för jag hittade inte min lapp nu när jag skulle bak bönorna-kanon! :)