torsdag, februari 10, 2011

LCHF-Valnöts- och hasselnötsbröd


Det här brödet blev riktigt bra. Jag hittade originalreceptet här. Jag gjorde om den lite utifrån vad jag hade hemma.



Ingredienser:
4 dl linfrö
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1 msk brödkryddor (anis, fänkål eller kummin)
4 dl valnötter (alternativt sultanrussin och blandade nötter)
250 g kesella
6 ägg

Gör såhär:
1. Mal linfrö, fiberhusk, bakpulver och salt till ett mjöl.
2. Blanda i brödkryddor och nötter.
3. Blanda i kesella och ägg.
4. Häll den kladdiga degen i en smörpappersklädd avlång bakform.
5. Grädda i nedersta falsen i ca 80 minuter i 175 graders ugn.


Fick ihop 32 skivor. Det innebär mindre än 1 gram kolhydrater per skiva. Med russin så blir det exakt 1 gram kolhydrater per skiva. Och med russin så blir brödet tom godare.

Energifördelning
Fett - 75,2 E%
Protein - 20,7 E%
Kolhydrater - 4,1 E%
107 kcal per skiva


edit 110222 - lagt till info om att russin är gott i detta bröd

5 kommentarer:

Jane sa...

Uhm... det skal jeg prøve at bage. Kesella fås ikke i København. Må forsøge med kvark i stedet. Tak for inspiration :)

Trillian sa...

Jag vet inte riktigt vad kvark är men det låter som kvarg. Och det är precis vad Kesella är. Lycka till.

Anonym sa...

Varför skriver du sultanrussin som alternativ till valnötter? Det innehåller extrema mängder socker. Inte lämpligt för en LCHF-kost!

Trillian sa...

Hej anonym. Vad som är lämpligt får väl var och en avgöra själv! Jag tycker brödet blev godare med lite russin och det ger 1 g kolhydrater per skiva extra i kolhydrater. Knappast olämpligt. Och det är ju inte så att valnötter är kolhydratsfria.

sara sa...

OOOh måste prova!!!! Har hasselnötsmjöl hemma, ska prova med det!